Konsert: Rigmor Gustafsson, Mathias Algotsson + Österlenkvartetten (2019)

Vi hade det stora nöjet att få presentera Rigmor Gustafsson, som tillsammans med pianisten Mathias Algotsson och Österlenkvartetten, gjorde en unik och magisk konsert hos Bernhard & Weiss.

Rigmor Gustafsson har till dags dato släppt tio skivor i eget namn, som alla visar på en ständig lust att ta nya vägar. Det har gjort henne till en av Sveriges, Europas främsta och populäraste jazzartister med en lång, varierad och prisbelönt karriär bakom sig. Bland annat har hon tagit emot Kungliga Akademiens Jazzpris, Sveriges Radios pris Guldkatten och medaljen Litteris et artibus från han Majestät Konungens hand. Hon har också fått en Grammis för albumet Alone with you som innehöll enbart hennes egna kompositioner och tre av hennes album har sålt Guld.

Hennes första skiva släpptes 1996 av svenska bolaget Prophone. Sedan 2003 och albumet I Will Wait For You hör hon till det tyska skivbolaget ACT. På albumet Come Home (2019) presenterar Rigmor än en gång egen musik men också musik av tre andra kvinnor, Kate Bush, Joni Mitchell och Tanita Tikaram. Det viktigaste för Rigmor är dock inte att framföra sin egen musik, det är att hon gillar melodin och harmoniken och att hon kan identifiera sig med texten. Då känns musiken som healing!

Mathias Algotsson har varit aktiv sedan mitten av nittiotalet och har sedan dess spelat runt om i världen med välkända namn som t.ex. Barbara Hendricks, Magnus Lindgren, Rigmor Gustafsson, Margareta Bengtson (the Real Group) och Svante Henryson. Mathias har en förmåga att förflytta sig mellan olika genrer och stilar och är också en uppskattad kompositör. Han har, förutom till egna grupper, skrivit musik bland annat till Sofia Vokalensemble, Gustaf Sjökvists Kammarkör och S:t Görans Kammarkör. Mathias har gjort sex album i helt eget namn, senast ”Home at Work Again” med egen kvartett, och har bl.a. tilldelats ”Dompans Guldsax” som den ende icke-saxofonist som fått Arne Domnerus jazzpris.

Foto: Thron Ullberg / Linnéa Järpeland

You may also like...